top of page

ABOUT

Hendrik Jan Muller

 

Geboren op 3 september 1955 in Johannesburg, Zuid Afrika. Gedurende mijn jeugd drie jaar in Chili gewoond. In Nederland woonde ik kortstondig in de randstad en voornamelijk in Groningen stad. Tussendoor 20 jaar in Breede op ‘t Hogeland en sinds 2011 weer in ‘stad’. Tijdens mijn studie biologie woonde ik 6 maanden in Suriname. Na mijn afstuderen volgde ik de avondacademie Minerva en sinds 1998 werk ik als beeldend kunstenaar. Een deel van het jaar woon en werk ik in Scandinavië. Ik heb twee zonen Jeroen en Josse van Harriët, en deel mijn leven nu met Annie, die ook twee zonen heeft, Liewe en Anne.

In de 20 jaar die ik op het ‘t Hogeland woonde ben ik vooral geïnspireerd geraakt door het Groninger polder- en waddenlandschap. In mijn werk probeer ik te bereiken wat voor mij de essentie van het schilderen is: het vangen van het licht. Met name waar dat tot leven komt op de grenzen van licht en schaduw. Schaduwen die op hun beurt door onnoemelijk veel reflecties ook weer vol licht zijn. Het maken van een werk is het eindeloos vereenvoudigen van dit spektakel.

Terugkerende thema’s in mijn werk zijn de mens en de natuur als scheppende dan wel vernietigende kracht.

In het landschap vind ik vooral ruimte en vrijheid. Soms is het eenzaam, soms stil. Teruggekeerd naar de stad kijk ik ook daar naar de intimiteit en complexiteit daarvan.

De laatste jaren woon ik  zowel ’s zomers als ‘s winters enkele maanden in Noord- Scandinavië. Het is niet moeilijk voor me ook daar nieuwe inspiratie op te doen. Onder andere in Zweden en op de Lofoten voor de Noorse kust.

Mijn atelier bevindt zich aan de Noorderhaven in Groningen. Bel voor een afspraak 06 81027424.

bottom of page